Odcizené klíče a nabídka podnájmu

21.04.2013 19:26

V nedělní odpoledne, dne 14. dubna, zazvonil u našeho bytu bezradný spolubydlící. Byl ve svém sklepním boxu pro nějakou drobnost. Ve dveřích ke sklepům nechal zasunutý svazek klíčů. Někdo mu v tom krátkém momentu klíče ukradl. Ve stavu rozrušení měl v úmyslu napsat na nástěnku ve vstupu výzvu, aby mu klíče onen člověk vrátil.  Na svazku byl nejen klíč ke vchodovým dveřím do domu, kterým se odemykají též dveře ke sklepům, ale zejména klíče ke všem třem bezpečnostním vložkám na dveřích do jejich bytu. Samozřejmě že jsme mu s mou ženou nápad okamžitě vymluvili, protože tím by nasměroval zloděje na příslušný byt. S doporučením, aby v pondělí nechal okamžitě vyměnit alespoň jednu ze zámkových vložek, kterou budou byt zamykat. Poseděl u nás nějakou hodinku, dokud se nevrátila jeho žena. Na nástěnku jsem napsal výzvu, aby ten, kdo klíče nedopatřením vyňal ze dveří, nebo jejich nálezce, je vrátil mně. Bohužel jsme na vrácení klíčů čekali marně. Našeho spolubydlícího přišla výměna bezpečnostních vložek na cca 10 tisíc. Nepodepsán napsal o příhodě na nástěnku. Někdo lístek brzy odstranil.

Podobně je tomu s nabídkou na pronájem jedné garsoniéry v našem domě. Její majitelka nežije v Brně a s nepohodlnými podnájemníky se rozloučila v závěru března. Svěřila mi klíče od bytu pro případ nenadálých událostí. Byt dočasně nepotřebuje, a proto jsem jí navrhnul, že na nástěnku dám informaci o možném pronájmu. Napsal jsem lístek tohoto znění:

Nabízím zde k pronájmu garsoniéru a telefonní kontakt.

Letáček opakovaně, nezřídka bezprostředně, někdo strhává. Vycházím z domu, vyvěsím lístek. Po dvou hodinkách se vracím, lístek je pryč.  Opakuje se to neustále dokola, už ani nevím po kolikáté.

František Janás

Dodatečná poznámka 10. 5. 2013 - majitelka garsoniéry v 5. patře již našla zájemce